Fructose malabsorptie

Veel mensen zijn bekend met lactose intolerantie maar fructose intolerantie/malabsorptie is veel minder bekend. Hoe dit precies komt weet ik niet, maar mijn gevoel zegt dat hierop nog veel minder getest wordt in Nederland. Maar wat is fructose malabsorptie nu eigenlijk? Hoe kom je eraan? En belangrijker nog: (hoe) kom je er vanaf?

GLUT-5 Glucosetransporter

Normaal gesproken wordt fructose, oftewel vruchtensuiker, via een speciaal transport eiwit (de glucosetransporter GLUT-5) in de darmwandcellen opgenomen. Bij fructose malabsorbtie werkt deze glucosetransporter niet naar behoren en wordt fructose niet goed opgenomen in de dunne darm. Hierdoor komt fructose uiteindelijk in een hogere concentratie in de dikke darm waar het door darm bacteriën omgezet wordt in onder andere kooldioxide en waterstof. Door de te hoge blootstelling aan fructose krijgt men klachten zoals misselijkheid, buikpijn, buikkramp, een opgeblazen buik en soms ook winderigheid (flatulentie) en diarree.

Fructose malabsorptie VS Heriditary Fructose Intolerance (HFI)

Fructose malabsorptie wordt ook wel fructose intolerantie, of verworven fructose intolerantie genoemd. Het mag echter niet verward worden met erfelijke fructose intolerantie. Deze erfelijke aandoening heet Hereditary Fructose Intolerance (HFI) of Fructose 1-Phosphaat Aldolase Deficiëntie). Fructose wordt wel normaal in de dunne darm opgenomen, maar in de lever ontbreekt een enzym (aldolase-B) dat nodig is om fructose af te breken. HFI kan uiteindelijk leiden tot aantasting van de lever- en nierfunctie, met in uitzonderlijke gevallen de dood tot gevolg. Dit in tegenstelling tot fructose malabsorptie, wat een onschuldige aandoening is. Bij HFI is een strict dieet dus van levensbelang terwijl bij fructose malabsorptie het dieet zorgt voor het verminderen of verdwijnen van klachten. Mensen met HFI mogen absoluut geen fructose en sucrose daar waar mensen met fructose malabsorptie vaak nog wel een kleine hoeveelheid fructose en sucrose kunnen verdragen. Op deze weblog zult u geen verdere informatie vinden over HFI en om verwarring te voorkomen spreken we op deze weblog altijd over “fructose malabsorptie”.

Klachten bij fructose malabsorptie

Naast de klachten die hierboven al genoemd zijn, hebben sommige mensen ook nog anderen klachten zoals vermoeidheid of pijnlijke spieren. Deze klachten zijn over het algemeen niet afkomstig van de fructose malabsorptie maar hebben vaak een onderliggende oorzaak. Bij veel mensen met fructose malabsorptie worden namelijk ook andere stoffen niet goed opgenomen in de dunne darmwandcellen. Bij wij was er bijvoorbeeld ook sprake van een vitamine D tekort. Hierdoor had ik klachten als vermoeidheid, spierkrampen, rugpijn, zware benen, dorst, bloedend tandvlees en momenten van apathie met depressieve stemmingen. Wanneer je met fructose malabsorptie te maken krijgt, is het verstandig om ook je bloed te laten controleren op vitamines en mineralen!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s